Høydepunkt

Skálholt

Skálholt er landets første bispesetet opprettet i 1056. Stedet var i mange hundre år et av de viktigste stedene på Island, og var blant annet senter for utdanning på Island. Biskopen på Skálholt var landets rikeste og mektigste mann, og det bodde rundt 200 personer på bispegården, som på dette tidspunktet var landets største bosetting.

På Skálholt har det gjennom tiden stått flere stavkirker som alle er blitt ødelagt i brann eller jordskjelv. I et jordskjelv i 1784 ble kirken igjen ødelagt og da ble det besluttet at Island domkirke skulle bygges i Reykjavik. Den nåværende kirken er bygd på 1960-tallet og utsmykket av de mest framstående islandske kunstnere. Den blir brukt til en del konserter.

Utenfor kirken står et minnesmerke over Islands siste katolske biskop, Jón Arason. (1484-1550), som også var sin tids fremste dikter. Han ble islendingenes nasjonalhelt da han kjempet iherdig for å begrense dansk innflytelse. Men da Jón Arason nektet å gå over til protestantismen ble han sammen med sine to sønner halshugget på Skálholt i 1550.

  • Vi brukte Din Islandsreise som turorganisator. De er det beste turselskapet vi har hatt med å gjøre
    Gudmund Nilssen - Bilferie
  • Takk for fantastisk service. Dette var en topptopp tur for oss alle, og ikke minst for Jubilanten
    Solveig Fredriksen - Weekendtur