Høydepunkt

Gullfoss

Gullfoss har blitt et av Islands nasjonalsymboler og en av landets største turistattraksjoner. Fossen stammer fra elven Hvitá, som kaster seg dramatisk 32 meter ned i de frådende vannmassene under. Juvet nedenfor fossen er over 70 meter dypt. Hvis du er heldig med været, er dette et majestetisk og spektakulært syn.

På området er det satt opp et minnesmerke om miljøaktivisten Sigridur Tómasdottir. Hun kjempet for å redde Gullfoss fra utbygging av et vasskraftverk. I 1907 overlot landeieren Einar Benediktsson Gullfoss til et utbyggingsprosjekt som inkluderte en hydroelektrisk demning over elven Hvitá. Sigridur som hadde en far involvert i prosjektet, ble så oppbrakt at hun truet med å kaste seg i Gullfoss, hvis utbygningsplanene ikke ble stoppet. Hun gikk til sak mot utbyggerne. Selv om hun tapte saken, hadde hun fått folkeopinionen med seg i prosessen, og utbyggingen ble aldri igangsatt. Gullfoss ble senere donert til staten.

Vær forsiktig når dere ferdes rundt Gullfoss. Det er få rekkverk og ingen advarsler. Stiene og klippene er ofte svært glatte. Bruk hodet!! Det har hendt at turister har falt i Gullfoss.

Ved Gullfosskaffi kan dere gjøre lunsjpause. Den islandske kjøttsuppen er å anbefale!

  • Vi brukte Din Islandsreise som turorganisator. De er det beste turselskapet vi har hatt med å gjøre
    Gudmund Nilssen - Bilferie
  • Takk for fantastisk service. Dette var en topptopp tur for oss alle, og ikke minst for Jubilanten
    Solveig Fredriksen - Weekendtur